Personal menu

Наказаха за два мача Мирлинд Даку заради скандирането "Убий сърбина"

Наказаха за два мача Мирлинд Даку заради скандирането "Убий сърбина"

Националът на Албания - Мирлинд Даку беше наказан от УЕФА за два мача, след като разпя агитката на "двуглавите орли" с националистически скандирания след равенството 2:2 с Хърватия. Нападателят на Рубин (Казан) взе мегафона от разпяващия на стадиона в Хамбург и се присъедини към скандирането на лозунги срещу Сърбия и Република Северна Македония. Така голаджията ще пропусне тазвечершния мач на албанците срещу Испания плюс евентуален осминафинал за тима си.

 

От УЕФА заявиха, че нейните дисциплинарни съдии са признали Даку за виновен за "неспазване на общите принципи на поведение, за нарушаване на основните правила за прилично поведение, за използване на спортни събития за прояви от неспортен характер и за опорочаване на футболния спорт." На Албанската футболна федерация пък бе наложена глоба от 47 250 евро за инциденти по време на мача, при които нейни фенове пееха антисръбски скандирания. От Сръбската футболна федерация пък заплашиха, че ще напуснат турнира, ако УЕФА не вземе мерки.

 

Последва мигновено извинение от АФФ и провинилия се Даку. "Албанската футболна федерация признава скорошния инцидент с нашия играч Мирлинд Даку, който се случи след мача от Европейското първенство 2024 между Албания и Хърватия. Ние разбираме, че в разгара на спортното състезание емоциите са нагорещени, действията на Мирлинд са били злощастна реакция на изключително напрегната ситуация. Мирлинд Даку вече изрази дълбоко разкаяние за действията си и поднесе публично извинение. Той разбира последствията от поведението си и е поел пълна отговорност. Този инцидент не отразява неговия характер или ценностите, към които ние като федерация се придържаме", се казва в изявлението на Албанската футболна федерация.

 

Британският вестник Guardian пък се учуди, че "грешникът" Даку е обиждал и РСМ. „Даку е албанец, роден в Косово, а нетолерантността и омразата към Сърбия са добре известни и документирани. Логиката да се обиждат македонците не е очевидна и остава неясна“, пише реномираното издание, явно забравяйки колко голяма албанска диаспора живее в Скопие и останалите северномакедонски градове.

 

Мирлинд Даку е роден в Гнилане през 1998 г., в периода на най-голямото напрежение между сърбите и албанците в Косово, което година по-късно доведе до военната намеса на НАТО. През 2020 г. Даку дебютира за националния отбор на Косово, но миналата година смени фланелката си и игра за Албания, с която си осигури място на Европейското първенство.

Добави коментар
*