Personal menu

Есен 2012 - 120-ата годишнина на Славия подпали Прага

Есен 2012 - 120-ата годишнина на Славия подпали Прага

Още преди създаването на "Трибуна Ултра" като телевизионен формат в телевизия Sportal.bg (която от няколко седмици не излъчва програма), авторът на проекта Владо Иванов спорадично има възможността да твори в ултратематиката. През есента на 2012-а настоящата статия излиза в тогавашния сайт FanFace.bg и е посветена на 120-годишнината на Славия Прага. Гимнастическото дружество на пражкия гранд е основано през 1892 г.

5 ноември 2012 г.

Половин година преди вековния юбилей на най-стария столичен клуб - Славия, съименникът на „белите” от Прага отпразнува своята 120-годишнина. Точно на 2 ноември 1892 г. студенти от патриотичното пражко сдружение „Литературен и риторически съюз Славия” основават колоездачно дружество, което по-късно се превръща в един от спортните грандове на Чехия.

„Червено-белият” юбилей вече беше отбелязан с няколко хореографии от Северната трибуна на стадион „Еден” през годината, но същинският рожден ден на Славия украси по невиждан начин Прага. Три бляскави пирографии насред най-символичните места в чешката столица дадоха тон на тържествата в чест на най-стария чешки клуб. Плакатът с обърнатата звезда и периодът на славистката годишнина 1892 – 2012 озари Карловия площад. Кулминацията беше възпламеняването с червени факли на емблематичния Карлов мост, а като епилог крайбрежната зона под замъка Вишеград също пламна от латинските огньове.

Неделният мач на Славия срещу Виктория (Пилзен) беше логичното продължение на празника. Специално издание на клубната програмка с препратка към 17-те шампионски отбора на „съшитите”, ексклузивни юбилейни сувенири във феншопа плюс възможност за среща и автограф от трима легендарни слависти и същински ветерани – Иржи Недвидек (роден 1931 г.), Ян Андрейкович (1934 г.) и Ян Лала (1938 г.). Последният е главен патрон на мача и даде символичния начален удар под бурните аплодисменти на сравнително пълния „Еден”.

Оттук и в следващите 15 минути обаче на трибуните властваше тишината. Северната трибуна протестира срещу засилените забрани, глоби и репресии от страна на Чешката футболна асоциация и полицията, а плакатът беше красноречив: „Така ли трябва да подкрепяме?”. Същото се случваше и в сектора за гости с около 300 фенове от Пилзен: „Това ли искате?”. В 15-ата минута двете агитки като по команда „захраниха” (анти)футболните функционери, органите на реда и националната телевизия: СТОП на глобите и забраните на ЧФА и ЧП! СТОП на телжизионния диктат, искаме фиксирани часове!!! – Семейства с деца идват 2 пъти в годината, ние сме тук всяка седмица. СТОП на репресиите над феновете!

Юбилеят обаче трябваше да продължи, ако можем да перифразираме легендарния Фреди Меркюри. Традиционното хорео изписа огромно „120” с транспарант „Червено-бяла традиция”. С „Justice pour Castiбе подкрепен и Флориан – „Касти” – фенът на Монпелие, когото полицай простреля в окото.

Накрая остана и традиционната благодарствена „дековачка” на футболистите пред целия сектор. Тя завърши с пиро от червени факли за поредното „120”, сложило край на юбилейната седмица за Славия (Прага) – най-старият клуб в Чехия.

 

Добави коментар
*