Personal menu

Да подкрепиш Чехия на Евро 2024 през погледа на Sektor-P

Да подкрепиш Чехия на Евро 2024 през погледа на Sektor-P

На мачове на националния отбор ходим спорадично. Не беше по-различно насторението ни и преди Евро 2024. Любопитството ни обаче беше събудено от инициативата "Fanatismus Česko" (Фанатизъм Чехия) - нова млада група, която реши да даде лице на агитката, на ултра продукциите и пътуванията за срещи на националния ни тим. Затова решихме да пътуваме до Лайпциг и да го видим сами.
Потеглихме във вторник сутринта, двама души в посока Саксония. В Лайпциг срещнахме много чешки фенове още от сутринта и минахме през центъра на града и великолепната фен зона. Срещата на нашата агитка бе насрочена за 17:00 часа на "Рихард-Вагнер-Плац". Още с пристигането ни проверихме броя на немските полицаи, организаторите, чешките водачи и другите необходими компоненти за всяка среща/шествие, които познаваме и от подкаста "Зад линията" (Za čárou).


Чакаме момчетата от "Fanatismus Česko", които пристигат със знаме "ЗА ЧЕХИЯ" (ZA ČESKO), барабан и мегафон. След кратко организационно въведение идват няколко подгряващи вика и песни. Разпяващият изглеждаше в добро настроение, решителен и въоръжен със светото търпение (което се наложи да демонстрира няколко пъти по време на шествието).
За нещастие, десет минути преди тръгването над Лайпциг се извива силна буря, дъжд, вятър и градушка, която кара всички "фанатици" да се скрият по кръчмите и навесите за около 10-ина минути. След малко видяхме момчетата от "Fanatismus Česko" да надъхат останалите, сами под дъжда, насред площада. Ние се присъединихме към тях, но пороят ни закара в подлез. Там спонтанно бяха възпламенени няколко факли и се запяха няколко песни.


Времето се оправи и ние тръгнахме на поход. По-малка група от "Fanatismus Česko" водеше шествието, а около три хиляди чешки фенове ги следваха зад знамето "ЗА ЧЕХИЯ". До този момент всичко вървеше добре, но в следващите минути се прояви традиционното чешко лошо поведение - стремежът на всяка цена да бъдеш център на вниманието и да се държиш необуздано покрай нарастващото ниво на алкохола. Председателят на "Fanatismus Česko" се опита да даде тон, но призивите му бяха игнорирани няколко пъти и вместо това имаше спонтанни викове "ЧЕХИ, ЧЕХИ", "ВИСОКА ХВОЙНА" и "ХОП, ХОП, ХОП", а кулминацията беше викът "ИСКАМЕ БИРА". Така вървеше целият поход, но важното бе, че на разпяващия не му омръзна и остана концентриран през цялото шествие.
Тъй като нямахме билети за мача, се помотахме пред стадиона, пожелахме на успех на момчетата и заявихме подкрепата си за инициативата.
В заключение бихме искали да се обърнем към всички фенове и агитки в Чехия: Обърнете внимание и подкрепете тази нова инициатива! Смятаме, че биха могли стъпка по стъпка да се намерят още повече "фанатици", да получат повече простор на мачовете на националите и да изградят нова, прогресивна общност от фенове на футболния тим на Чехия. От Plzeň & Sector-P със сигурност ще получат тази подкрепа!
Заедно за Чехия!

 

20 юни 2024 г.                                                                                      Sektor-P (Viktoria Plzeň)

Пилзен

Добави коментар
*